Pokládka velkoformátových obkladů – je třeba provádět pozorně a opatrně

Megatrend velkoformátových dlaždic:

Pokládka velkoformátových obkladů – pozorně a opatrně

V závislosti na vašich preferencích a trendech dlaždice ve tvaru, materiálu a struktuře povrchu dovedně předvedou každý myslitelný styl a velikost dlaždice do značné míry určuje budoucí vzhled místnosti. Jeden trend je na vzestupu již léta: velkoformátové dlaždice jsou celosvětově mimořádně oblíbené! Nyní jsou na trhu dokonce XXL dlaždice s impozantními rozměry až čtyři metry čtvereční. Formátové variace velkoformátových obkladů jsou stejně rozmanité jako jejich design a často se používají v interiéru i exteriéru. Dlaždice XXL jsou moderní, funkční a praktické a mají zvláštní vliv na místnost. Velkoformátové dlaždice se dříve vyskytovaly téměř výhradně venku - většinou na fasádách domů - ale dnes jsou megaformátové dlaždice v módě jako obklady stěn i podlah.

Při pokládce XXL dlaždic se pro obkladače osvědčilo následující pravidlo: čím větší dlaždice, tím přesnější musí být pokládka. To vytváří jednotný vzhled dlaždic, který vyzařuje klid a harmonii. Je důležité zajistit, aby povrch byl co nejrovnější, zvláště pokud se dlaždice pokládají venku. To ukazuje podstatnou nevýhodu velkoformátových dlaždic: tloušťku materiálu. Velkoformátová dlaždice se často vyrábí ve zvláště tenkých tloušťkách materiálu pouze 3 až 4 mm, aby byla zachována co nejnižší hmotnost.

Tato malá tloušťka materiálu činí velkoformátové dlaždice nejen náchylnými k rozbití při přepravě a pokládce, ale například na terasách jsou pro pokládku dokonce nutné takzvané podklady. Obklady XXL rozhodně patří do rukou profesionálů, kteří dosahují vynikajících výsledků pokládky s přesností, zkušenostmi a znalostí materiálů.

XXL dlaždice však představují výzvu i pro zkušené obkladače a malé firmy, ruční manipulace s tenkými velkoformátovými dlaždicemi je časově i energeticky velmi náročná. Při pokládce se často používají komerčně dostupné ruční vysavače nebo neohebné hliníkové konstrukce s vakuovými přísavkami. S dlaždicemi této velikosti lze manipulovat pouze s velkým personálem a silou. Nezapomínejte, že tyto velké formáty musí být také ze zadní strany natřeny lepidlem na obklady. Bezpečná manipulace a efektivní práce jsou jen stěží možné konvenčními prostředky. Trh v současnosti nenabízí téměř žádné vhodné vybavení, které by umožňovalo pokládat obklady v souladu s platnými předpisy BOZP a bez vysokých pořizovacích a provozních nákladů.

Mimochodem, nejoblíbenější montážní pomůckou pro řemeslníky je UPT250. S nosností až 250 kg, sklopným adaptérem a silnými přísavkami GRABO lze dlažbu namontovat jak na stěnu, tak na podlahu. Vrchol: funguje to pouze s jednou osobou a bez dalších asistentů. S montážní pomůckou Uplifter UPT250 je možné zvedat, nanášet lepidlo na obklady a pokládat velkoformátové obklady v jedné operaci. UPT250 se vyznačuje kompaktním, modulárním designem a lze jej snadno demontovat pro přepravu v autě nebo přes podlahy. Zařízení pro montáž dlaždic zaujme dalšími funkcemi, jako je chytrá funkce otáčení, která zajišťuje, že velkoformátové dlaždice lze přemístit úzkými prostory a dokonce i dveřmi. Aby byla dlaždice vždy umístěna ve správné poloze, lze vakuový kříž plynule otáčet o 360°. Oblíbenou funkcí a technickým vrcholem montérů je rozhodně boční posuv, který umožňuje pokládání dlaždice s milimetrovou přesností bez zbytečného manévrování.

Pro velkoformátové dlaždice s hmotností nad 400 kg vyvinul Uplifter zařízení s elektrickým pohonem, které je - v závislosti na hmotnostní třídě - ovládáno hydraulicky nebo elektricky. Obzvláště praktické je ovládání montážních zařízení pomocí rádiového dálkového ovládání. To znamená, že montér má vždy nejlepší výhled na pokládané prvky a může se volně pohybovat po staveništi.

S více než 20 lety zkušeností ve sklářském průmyslu má Uplifter velkou a významnou výhodu v bezpečné manipulaci s XXL prvky. Byl položen nejlepší základ pro úspěšnou spolupráci s průmyslem obkladů a dlažeb. S montážními zařízeními Uplifter mohou být tenké dlaždice XXL nebo vynikající dlaždice vyrobené na zakázku okamžitě položeny nerozbitně.

Společnost Uplifter je synonymem pro dlouhotrvající a efektivní zařízení vyrobená v Německu. Výrobce vyvíjí, navrhuje a vyrábí své pokládací pomůcky výhradně v Německu, ve výrobním závodě v Nabburgu/Horní Falcko. Specifická speciální řešení mohou být implementována rychle a všechny druhy požadavků zákazníků jsou začleněny do vývoje produktu.

Ponořte se do světa Uplifter a využijte servisních míst po celém Česku a velkého nájemního parku. Můžete si zarezervovat předvedení a vyzkoušet různé stroje Uplifter, abyste našli přesně tu správnou montážní pomůcku, která vám usnadní každodenní práci.

Zadejte prosím řetězec do níže uvedeného textového pole.

Pole s označením * jsou povinná.

Beru na vědomí ochrana údajů.